Hototský je francouzské plemeno vyšlechtěné Eugenií Bernardovou. Své plemeno nazvala po vesnici Hotot en Auge, kde žila. Cílem bylo vyšlechtit králíka s hnědýma očima, nicméně králíkům kolem očí stále zůstávaly černé kroužky. První králíci byli vystavováni roku 1912 a uznáni 1922. K šlechtění byla využita plemena: belgický obr, vídeňský bílý a německý obrovitý strakáč.
Další informacePavel Klimek – Hototský bílý, Chovatel 1/1995
Klub chovatelů českého albína a hototského bílého
Těšínský Jaroslav, Chotěměřice 10, 584 01 Ledeč nad Sázavou
mobil: 604 838 235
e-mail: jarda.whitewolf@seznam.cz
Odkazy
- http://www.ifauna.sk/clanky/uzitkovezvierata/125-hototsky-kralik
- http://www.ceskatelevize.cz/porady/10321180725-mate-me/212562220500003/video
Standard plemene
C6, A12 – AA BB CC DD gg Kk ss – černá
Měsíční přírůstky hmotnosti:
měsíc | 1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. |
kg | 0,6 | 1,2 | 1,8 | 2,6 | 2,9 | 3,2 | 3,6 | 4,0 |
Bodovací stupnice:
1. | Hmotnost | 10 bodů |
2. | Tvar | 20 bodů |
3. | Typ | 20 bodů |
4. | Srst | 15 bodů |
5. | kresba a barva kresby | 20 bodů |
6. | Barva bílého podkladu, podsady, očí a drápů | 10 bodů |
7. | Péče a zdraví, kondice | 5 bodů |
100 bodů |
Pozice 1. – Hmotnost
3,50 – 3,74 kg
|
3,75 – 3,99 kg
|
4,00 – 5,00 kg
|
8 bodů
|
9 bodů
|
10 bodů
|
hmotnost: <3,50 >5 kg (výluka)
Pozice 2. – Tvar
viz. všeobecná část
viz. všeobecná část
Tělo: zavalité až mírně protažené, harmonicky vyvážené. hrudní a pánevní partie: mírně protažená. Hrudní končetiny: silné, vzpřímené, zeširoka postavené Postoj: polovysoký. Hlava: krátká, široká čelní a nosní partie, u králic jemnější. Uši: dobře zmasilé, pevné, silný základ, u sebe, zaoblený konec, lžičkovitě otevřené, délka je 12 až 13.
Srst: hustá v podsadě, pesíky: stejnoměrně rozložené, výrazné, elastické . Délka krycího chlupu je asi 3 – 3,5 cm.
Barva bílého základu a podsady: čistě bílá s dobrým leskem. Rozkládá se zcela stejnoměrně po celém těle.
Pozice 7. – Péče a zdraví, kondice
viz. všeobecná část
Zdroj standardu: Vzorník plemen králíků (2020, 2003)